A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: models/Content_model.php

Line Number: 390

Backtrace:

File: /usr/www/users/uainte/__cocukgelisimi.com/application/models/Content_model.php
Line: 390
Function: _error_handler

File: /usr/www/users/uainte/__cocukgelisimi.com/application/controllers/Home.php
Line: 73
Function: mostread

File: /usr/www/users/uainte/__cocukgelisimi.com/index.php
Line: 307
Function: require_once

Hamilelikte 16. Hafta - Hamile, bebek, çocuk hakkında herşey

Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Hamilelikte 16. Hafta


15. Hafta 17. Hafta
Bu hafta doktor kontrolünde kesin olarak bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilir‚ ne renk tulumlar alacağınızın hayallerini kurabilirsiniz:)

Bebeğinizin gelişimi;

Bebeğiniz hızla gelişmeye devam ediyor. Şu anda boyu yaklaşık 10-11 cm ve 100-110 gr ağırlığında. Bebeğiniz bu haftayla birlikte göz kırpmaya başlar. Bebeğinizin bacakları gövdesine göre daha uzun olmuştur ve hareket kabileyeti gelişmiştir. Doktor kontrolüne gittiğinizde bebeğinizin hıçkırdığını görebilirsiniz. Bu solunumun başladığını gösteren işaretlerden biridir. 

Bağırsaklarda mekonyum adı verilen fetal dışkı birikmeye başlar. Bu dışkı benzeri yapı fetusun yuttuğu amniyon sıvısı, dökülen hücreler ve sindirim sistemi salgılarından oluşmakta ve macun kıvamında koyu renkli bir yapıdadır. Sinir lifleri onlara özelliklerini veren myelin ismindeki madde ile kaplanmaya başlar. Myelin sinir iletimi için son derece önemli bir maddedir. Dolaşım sistemi tam anlamı ile fonksiyonel olmuştur.

Sizdeki değişiklikler;

Bebeğinizin hızlı büyümesiyle sizin de karnınız büyümeye başladı. Bu haftadan itibaren tecrübeli bir anne iseniz bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz. Bazı anneler bebeklerinin kıpırtılarını kelebek uçuşuna benzetirler. Eğer henüz bebeğinizin hareketlerini hissetmiyorsanız telaşlanmayın önümüzdeki haftalarda bol bol hareketlerini hissedeceksiniz. İlk defa hamile olan anne adayları bebeklerinin hareketlerini genellikle 20. Haftada hissetmeye başlarlar.

Bu hafta gögüslerinizde damarlar belirginleşmeye‚ süt bezleri çalışmaya ve beslenmeye başlar. Bebeğinizin daha rahat beslenebilmesi için yatış pozisyonunuzu değiştirmeye ve sol yanınıza yatmayı alışkanlık haline getirmeye başlamalısınız.
En sağlıklı yatış pozisyonu sol yana yatmaktır. Bebeğe giden oksijenin fazla olması açısından özellikle bu duruma dikkat ediniz. Sağ yana yatmak bebek için tehlikeli değildir ancak karaciğerin sağ yanda olması sebebi ile anne adayı ağrı hissedebilir.
Bu haftalarda down sendromu açısından son derece önemli olan üçlü tarama testi yapılabilir. Bu test için ideal zaman aralığı 16-20. haftalardır. 

ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

Hafta Hafta Hamilelik

Vücudunuzdaki değişimleri ve bebeğinizin gelişimini hafta hafta takip edin.

Hamileliğinizin haftasını İncele

İLGİLİ YAZILAR