Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Bebeğimin boğazına bir şey kaçtı, ne yapmalıyım?


En çok korktuğumuz ve paniklediğimiz zamanlardan birisi de bebeklerimizin başına olmadık işler gelmesidir. Bu tarz durumlarda çok korkar ve ne yapacağımızı bilemeyebiliriz. 

Bebeğinizin yedikleri, içtikleri, oyuncakları, etrafında bulunan eşyaların her biri dikkatli olunmadığı takdirde hayatını tehdit edebilir. Bebeklik döneminde en sık karşılaşılan sorunlardan biri bebeğin nefes borusuna herhangi bir şeyin kaçmasıdır.
 
Boğazına bir şey kaçan bebeğe nasıl ilkyardım yapılır?
Bir yaşın altı ile bir yaşın üstü bebeklere uygulanacak ilkyardım farklıdır.

Bebeğiniz bir yaşının altındaysa; öncelikle ağzının içine parmağınızı sokarak cismin ağzın için de olup olmadığından emin olun. Bebeğinizi elinizin üstüne yatırarak karnı ve kafası aşağı bakacak şekilde, iki kürek kemiği arasındaki mesafeye avuç içinizin sert tarafıyla 5 defa kuvvetli şekilde vurmalısınız. Buradaki amaç yabancı cismin yukarıya doğru çıkmasını sağlamaktır. Bu vuruşlar solunum yolunu tıkayan yabancı cismin ağızdan fırlamasına yeterli olabilir.

Eğer bu 5 vuruşun sonunda bir şey çıkmıyorsa o zaman bebeğinizi ters çevirin. Ortadaki göğüs kemiğinin en ucu değil, 1/3 kısmı bulunur. Elinizin ikinci ve üçüncü parmaklarını buraya yerleştirin ve az önce yapılan hareketi aynı şekliyle bu bölgede de uygulayın. Yine 5 kez yapacağınız bu hareketler sonucunda da yabancı cisim çıkmadıysa tekrar sırt vuruşlarına geçin. Bu hareketleri bebeğiniz kendinde olduğu sürece devam edin.

Eğer boğazına yabancı cisim kaçan kişi, 1 yaşından büyük bir çocuk ise; Heimlich manevrasını uygulayın. Çocuğunuzu arkadan belinden kavrayıp, göğüs kafesini sıkıştırıp diyaframı yukarı iterek, aniden alt solunum yollarındaki basıncı yukarı gönderip yabancı cismi dışarı çıkarmalısınız. Bu hareketler mümkünse bilen bir kişi tarafından yapılmalıdır. 

İLGİLİ YAZILAR