Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Çocuklarda alerji ve astım


Alerji
Çocuğun temas ettiği bir maddeye karşı vücudun anormal duyarlılık göstermesi olarak tanımlanabilir. Alerji çoğu zaman kalıtımsal bir geçiş göstermektedir. Yani anne veya babanın alerjik vücut yapısına sahip olması çocuğunu da etkileyebilir. Alerjiye neden olan maddeler‚ gıdalarla, hava yolu ile veya deri yolu ile bulaşabilir.

İlk üç yaşta gelişen astım gıdalara karşı iken, üç yaştan sonra solunan hava ile alınan maddelere karşı olabilir. Hava yolu ile alerjiye neden olan maddeler arasında ev tozu akarları, küf, hayvan cilt döküntüleri, hayvan salgı ve tüyleri, yabani ot, çimen ve ağaç polenleri sayılabilir.

Alerjiden şüphe edilen çocuklarda, nelere alerjik reaksiyon gösterdiklerine karar verilebilmesi için, çocuk alerjisi uzmanına muayene olması gerekir. Daha sonra hastalığın alerjik olup olmadığına bakılır ve alerji testi uygulanır. Anne babaların kendi istekleriyle herhangi bir merkezde gidip alerji testi yaptırmaları doğru değildir.
 
Astım (Alerjik Bronşit)
Çocukluklarda astım hava yolunun aşırı hassasiyetinin söz konusu olduğu durumlarda  ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Bu hastalık çocukluk döneminde %90 oranında alerjik kökenlidir. Temelde bronşların ani olarak tıkanması ve daha sonra tedavi ile veya kendiliğinden açılması söz konusudur.

Astım tanısı koymada en değerli tanı aracı şikayetlerin oluşum şeklidir. Çocuk astımı diğer adıyla alerjik bronşit tekrarlayan öksürük, hırıltı, hışıltı ve nefes almada zorluk şikayetleri ile seyreder. Buna bağlı olarak üst solunum enfeksiyonlarına bağlı olarak ataklar gelişir. Bu atakların tekrarlayıcı şekilde olması, bronş gevşetici ilaçlarla şikayetlerin düzelmesi, ancak bir süre sonra tekrar atak gelişmesi söz konusu olabilir. 

Tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi astımda da tedavinin ilk basamağı alerjiye sebep olan maddeden uzak durmaktır. Doktorun vereceği öneriler doğrultusunda alınacak çevre önlemleri ile hastalık belirtilerini ve bronşlardaki aşırı duyarlılığı belirgin derecede azaltabilmek mümkündür.
 

ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

İLGİLİ YAZILAR