Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Emzirirken göğüs ucu bakımı


Emzirmenin bebek ve annenin sağlığı için çok faydalı olduğunu biliyoruz ancak emzirmek her zaman çok kolay olmayabilir. Özellikle ilk kez annelik heyecanını yaşarken aklınızda "Acaba sütüm yetiyor mu? Bebeğim emerken rahat ediyor mu? Sütümü nasıl artırabilirim?" gibi bir çok soru olacaktır. Bunun yanısıra bir çok anne emzirirken çatlak, yara, mantar, mastit gibi göğüs ve  göğüs ucu problemleri ile karşılaşıyor. Bu yazımızda sizlere göğüs ucu sorunları yaşamamanız için gerekenleri paylaşıyoruz.

  • Sütyen seçimi:
    Öncelikle hamileliğinizden itibaren sağlıklı sütyen kullanımına özen göstermelisiniz. Sütyeninizin balensiz olması, vücudunuzu ve göğüslerinizi sıkmaması ve 0 pamuklu olması gerekir. Doğumdan sonra ise yine pamuklu, balensiz emzirme sütyenleri kullanmalısınız. Sıkı ve balenli sütyenler mastit ve göğüs ağrısı oluşumuna neden olabilir. 
     
  • Göğüs uçlarında kabuklanma:
    Hamileliğin son dönemlerinde göğüs uçlarınızda kahverengi kabuklanma olabilir. Bu akıntı göğüslerinizin süt üretimine hazırlandığını gösterir. Duşta akıntı kalıntıları yumuşadıktan sonra hafifçe bastırarak temizleyebilirsiniz. Özellkle bu dönemde ve emzirirken göğüslerinizi kimyasallardan uzak tutun. Bu dönemde göğüs uçlarınızı doğal içerikler ve yenilebilir yağlar içeren krem ve yağlarla yumuşatabilirsiniz. 
     
  • Temizlik:
    Emzirmeden sonra göğüs uçlarınızı tükürükten temizlemek için temiz su ile yıkamalısınız. Daha sonra doğal göğüs ucu kremini veya kendi anne sütünüzü göğüs ucunuza sürerek yumuşamasını sağlayın ve bir süre kuruması için açık bırakın. Eğer göğüslerinize yenilebilir ve bebek için güvenli içeriklerden oluşan bir krem dışında birşey sürmediyseniz, ki aksini önermiyoruz, emzirmeden önce tekrar temizlemenize gerek yoktur. 
     
  • Kuruluk:
    Sütyeninizin ıslanıp bakteri ürememesi için daima göğüs pedi kullanın ve ıslandıkça değiştirin. Islak göğüs pedlerinde çok hızlı bir şekilde bakteri üreyebilir ve göğüslerinizde mantar oluşabilir. 
     
  • Kimyasallar:
    Göğüslerinizi sabun, alkol ve losyon gibi kimyasallarla temizlemeyin. Bunlar hem bebeğiniz emerken ona zarar verecek, hem de göğüs uçlarınızı kurutacaktır. Ayrıca bu bölgede parfüm, deodorant ve pudra kullanmayın.
     
  • Emzirme pozisyonu:
    Bebeğinizi doğru pozisyonda emzirmezseniz bebeğiniz sütü alabilmek için göğüslerinize zarar verebilir.
    Doğru emzirme pozisyonları hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
    http://www.cocukgelisimi.com/bebegi-emzirme-pozisyonu-nasil-olmalidir

    Bebeğiniz emerken memeden çekmeyin, ara vermeniz gerekiyorsa küçük parmağınızı ağzının kenarına hafifçe sokarak emmeye ara vermesini sağlayabilir ve göğsünüzü çekebilirsiniz. Bebeğiniz çok şiddetli emerse göğüs uçlarınız ağrıyabilir, bunun için bebeğiniz çok fazla acıkmadan beslemeyi deneyebilirsiniz. 

ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

İLGİLİ YAZILAR