A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Filename: models/Content_model.php

Line Number: 390

Backtrace:

File: /usr/www/users/uainte/__cocukgelisimi.com/application/models/Content_model.php
Line: 390
Function: _error_handler

File: /usr/www/users/uainte/__cocukgelisimi.com/application/controllers/Home.php
Line: 73
Function: mostread

File: /usr/www/users/uainte/__cocukgelisimi.com/index.php
Line: 307
Function: require_once

Emzirme problemleri nelerdir? - Hamile, bebek, çocuk hakkında herşey

Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Emzirme problemleri nelerdir?


Emzirme doğal bir süreçtir ve emzirmeyi ilk defa gerçekleştirecek annelerin bu süreci öğrenmesi ve doğru uygulaması zaman alabilir. Bu süreçte yapılacak en önemli şey annenin sabırlı olması ve emzirmeyi hem kendi hem de bebeğin sağlığı için tüm sıkıntılara rağmen gerçekten istemesidir.

Bazı anneler emzirirken ve emzirdikten sonra fiziksel olarak hiçbir sıkıntı yaşamazken‚ bazı annelerde emzirme çok sıkıntılı ve acılı bir süreç olabilir. Annenin emzirmeden dolayı sıklıkla yaşayabileceği problemler genellikle memelerin aşırı dolması ve şişmesinden dolayı ağrı ve acı hissedilmesi‚ mastit‚ meme ucunun çatlaması ve meme başı problemleridir.


Anne kaynaklı problemler olabileceği gibi‚ bebek kaynaklı problemlerde yaşanabilir. Bebeğin emmeyi reddetmesi, emmeyi zorlaştıracak ya da engelleyecek bir sağlık sorununun (yarık damak, tavşan dudak, dil bağının kısalığı vb) olması da sık karşılaşılan problemler arasındadır.

Memelerde ağrı ve acı hissi
Özellikle bebeğinizi ilk emzirmeye başladığınız dönemlerde‚ bebeğiniz henüz meme ucunu ağzıyla tam kavrayamadığı için memelerde ağrılar ve acılar görülebilir. Bebeğinizin meme ucunun tamamını ağzına aldığından emin olmalı ve hem siz hem de bebeğiniz için en doğru emzirme pozisyonunu belirlemelisiniz. Bazen bebekler bir memeyi diğerine tercih edebilir. Bu gibi durumlarda mutlaka diğer memenizi de emmesini sağlamalı‚ ilk önce tercih etmediği memeden emzirmelisiniz.Her emzirme sonrası memenizi ıslak bir ped ile temizleyin. Sabun ya da diğer kimyasal temizlik maddeleri meme ucunuzda kuruluğa ve tahrişe sebep olabileceği için kullanmayınız.

Memelerden aşırı süt gelmesi
Özellikle emzirmeye yakın saatlerde memelerden aşırı süt gelir. Memelerde ağrıya ve şişkinliğe yol açacak derecede süt birikmesi olur. Emzirmeden sonra bile memenizde süt kalıyorsa‚ kalan sütü süt pompası ile boşaltmalı ve doğru şekilde muhafaza etmelisiniz.  Emzirme sonrasında ılık bir duşta memenizdeki ağrıyı hafifletip sizin rahatlamanızı sağlayacaktır.

Memelerde çatlak ve tahriş
Çoğunlukla bebeğin yanlış emmesinden kaynaklı meme uçlarında çatlaklar‚ tahrişler ve yaralar oluşabilir. Tahriş ve çatlağı azaltmak için bebeğinizi doğru yöntemle emzirdiğinize emin olmalısınız. Emzirme sonrasında meme ucu için doktorunuza danışarak E vitamini kapsülleri ile masaj yapabilirsiniz. Aynı zamanda eczanelerde satılan meme ucu çatlak pomatlarını da yine doktorunuzun onayı ile kullanabilirsiniz. Tüm bu yöntemlere rağmen acılarınızın devam etmesi durumunda bebeğinizi emzirirken meme başlığı da kullanabilirsiniz.

Süt kanallarının tıkanması
Bazı durumlarda süt kanalları tıkanabilir ve memeden süt gelmeyebilir. Bu durum bir süre sonra memede iltihaplanmaya yol açabilir. Bunu engellemek için bebeği emzirirken tıkalı olan memenizdeki sütü sonuna kadar emerek boşaltmasını sağlamalısınız. Emzirme sonrası meme başınızda süt kalmamasına dikkat etmeli meme ucunu temiz bir bezle silmelisiniz

Memede iltihap oluşması
Özellikle ilk emzirme döneminde oluşabilecek önemli bir problemdir. Memede fazla sütün kalması veya emme sırasında memede oluşan tahrişlerden dolayı iltihap oluşabilir. Annenin uykusuzluk ve yorgunluktan dolayı direncinin düşmesi de iltihap oluşumunu kolaylaştırabilir. Memede iltihap oluşma belirtileri; memede sertlik, kızarıklık, şiddetli ağrı, yüksek ateş ve genel bir üşüme hali olabilir. Büyle bir durumda mutlaka doktorunuzla temasa geçmeniz gerekir. Doktorunuza görünerek önereceği tedavi şeklini ve ilaçları kullanmalısınız.

Meme uçlarınızın kısa veya uzun olması
Bu durum da emme açısından bir sorun doğurabilir. Bu sorun da yine doğru emme yöntemiyle aşılabilecek bir sorundur. Çünkü bu sorunlar genelde doğumdan kaynaklanan bir sorun değildir. Gerekirse doktorunuza danışabilir ondan bilgi alabilirsiniz.


ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

İLGİLİ YAZILAR