Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Bebeklerde emzirme düzeni nasıl olmalıdır?


Doğumdan sonraki ilk saat içinde bebek emzirilmeye başlanmalı ve sonrasında da bebek her istediğinde emzirilmelidir. Özellikle ilk defa doğum yapmış anneler bebeklerinin ne zaman acıkıp acıkmadığı konusunda kararsız kalabilirler.

Bebekler yeni doğduklarında yaklaşık günde ortalama 10-12 defa emzirilebilir. Genelde 2 saatte bir her memeden 10-15 dakika emzirmek ilk aylarda yeterli olacaktır.

Ancak her anneden gelen süt miktarı ile‚ bebeğin sütü emme gücü farklılık gösterir bu nedenle emzirme süresi ve sıklığı da değişebilir. Bebeklerin doğumdan sonra ilk günlerde çene kasları güçlü olmadığı için daha uzun sürede memeyi boşaltırlar.

Bebeğinizin emme sonrasında; emme-yutması yavaşlamışsa, rahat görünüyorsa, uykuya daldıysa‚ meme başını kendiliğinden bıraktıysa ya da memenizle oynamaya başladıysa doymuş demektir.

Bebeğiniz büyüdükçe emzirme sıklığınız da azalacaktır. Bebeğiniz 3 aylık olduğunda‚ günde ortalama 8 defa yani 3 saatte bir emzirmeniz yeterlidir. Bebeğinizi emzirirken her iki memeden de emmesini sağlamakta fayda vardır. Eğer bebek bir meme ile beslenmiş ise bir sonraki emzirmede diğer meme verilmelidir. İki meme de verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Memeden gelen ilk süt daha az yağ içeren karbonhidrattan zengin olan “önsüt” tür. Bebek emdikçe sütün bileşimi değişir, yağ miktarı artar. Önsüt daha suludur ve bebeğin susuzluğunu giderir, sonsüt ise yağdan zengin olduğu için bebeğin doymasını ve kilo almasını sağlar. Bebek memeye doğru yerleştirilip doyana ve memeyi kendisi bırakana kadar memede tutulursa, hem önsütü hem de son sütü almış olur.

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda 4-5 saatte de bir emzirmeniz yeterli olacaktır. Bu dönemde bebeğinizin daha fazla enerjiye ihtiyacı vardır ve sadece anne sütü yeterli olmayacaktır. Bu nedenle‚ anne sütü ile birlikte bebeğinize doktorunuza danışarak katı gıda vermeye başlamanız gerekir.

ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

İLGİLİ YAZILAR