Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Yenidoğan Cilt Bakımı


Yenidoğan Bebeklerde Cilt Bakımı

Yenidoğan bebeğinizin cildi henüz dış dünyaya alışmadığından dolayı ve çok ince olduğu için kolayca zedelenebilir. Ancak cilt bütünlüğünün bozulması bebeğiniz  için enfeksiyon riski oluşturur. Bu nedenle bebeğinizin cildine özen göstermelisiniz.

  • Doğumdan sonraki birkaç gün içerisinde bebeğinizin cildi kuru bir hal alır ve eklem yerlerindeki (bilekler, dirsek içleri, diz arkaları gibi) deri kıvrımları tahriş olabilir ve çatlayabilir. Bu nedenle alerjik olmayan, PH dengeli losyon ya da süt ile bebeğinizin cildini günde birkaç kez nemlendirmelisiniz. Bebek yağını direk bebeğinizin cildine sürmek, bebeğinizin hassas cildinde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle sadece bebeğinizi banyo yaptırırken , bebek yağını sulandırarak vücudunda kullanmalısınız.
  • Bebeğinizin doğumdan sonra dış dünyaya uyum sağlaması sırasında cildinde toksik eritem denilen döküntüler belirebilir. Bu döküntüler sivilce tarzında sarı-beya uçlu ve kırmızı renklidir. Bu dökünteleri bebeğinizin yüzünde ve vücüdunun çeşitli yerlerinde görebilirsiniz. Bir hafta- 10 gün içerisinde geçmesi beklenilen bu döküntüler normaldir ve çok yoğun olmadığı sürece herhangi bir müdahaleye gerek yoktur. Eğer döküntüler çoğalırsa çocuk doktorunuza danışmalısınız.
  • Bebeğiniz ilk aylarında anne sütü ile beslendiği için dışkısının da sıvı çıkması ve sık sık çiş yapması çok normaldir. Pişik oluşumunu önlemek için, bebeğinizin alt bezini her emzireden önce ve sonrasında kontrol etmelisiniz. Bebeğinizin altının uzun süre ıslak ve kirli kalması pişik oluşumuna neden olur.  Eğer bebeğinizin poposunda yada kasığında kızarıklık farkettiyseniz, mutlaka koruyucu bir pişik kremi kullanmalısınız. Kızarıklık çoğalır ise; mutlaka çocuk doktorunuza danışıp, doktorunuzun önerdiği tedavi edici pomatları kullanmalısnız.
  • Bebeğinizin kıyafetlerini seçerken özellikle içleri pamuklu ve akerjik olmayan kumaşları tercih ediniz ve bebeğinizi ortam sıcaklığına uygun giydirmeye özen gösterin. Bebeğinizi ‘ aman bebeğim çabuk üşür, sakın hastalanmasın! düşüncesiyle kat kat giydirmeniz, bebeğinizde isilik oluşmasına neden olabilir.

ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

İLGİLİ YAZILAR