Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Sporun çocuklar üzerindeki olumlu etkileri nelerdir?


Çocuklarımız için en doğru spor dalını seçerken daima tereddüt eder ve hangisinin çocuğumuzun fiziksel ve zihinsel gelişiminde en çok faydayı sağlayacağını bilemeyiz.

4-5 yaşından itibaren hangi spor branşının faydalı olduğunu, sporun fiziksel ve zihinsel gelişimine etkilerini, spor sonrası beslenmenin nasıl olması gerektiğini ve sporun okul başarısına etkilerini sizler için araştırdık.

Spor ve çocuk konusuyla ilgili, konusunda uzman, hem yurt dışı, hem de yurt içinde yıllardır spor eğitmenliği yapan Beden Eğitimi Öğretmeni Sn. Nezih Akalp ile görüştük.

Çocuğumun spora kabiliyeti var mı?

Çocuğun spora kabiliyeti olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Çocuğun spora kabiliyeti olup olmadığı, topu eline verdiğinizde topa olan ilgisinden anlaşılır. Spora olan ilgi çocuk 3-4 yaşındayken kendiliğinden belli olur. Kalın motor becerisi denilen el-kol koordinasyonu spora olan yatkınlığı önemli ölçüde belirler. Bu yaşlardaki tüm çocuklar top oynamayı sever.  Ancak topa olan ilgisi, topla oynayışı,  topa vuruşu ve duruşu çocuğun kabiliyeti olup olmadığını gösterir ve konusunda uzman branş antrenörleri de bunu rahatlıkla gözlemleyebilir.

Spora kabiliyeti olan çocukların özellikleri nelerdir?

Spora kabiliyeti olan çocukların belirgin özellikleri; spor hocasının yaptığı bir hareketi 1 kerede anlayabilmesi, hoca rol model olarak hareketi kendisi yaptıktan sonra, hareketin aynısını rahatlıkla tekrar edebilmesi, çocuğun o branşa karşı ciddi anlamda kabiliyeti olduğunu gösterir. Aynı zamanda, çocuğun spor hocasını dinlemesi, hevesi, dikkatli yaklaşımı da o spor dalında başarılı olmasında önemli bir etkendir.

Hangi çocuğun hangi spor dalında başlaması gerektiği nasıl belirlenir?

Çocuklarda toplu sporlara (basketbol, voleybol, futbol vb.) başlama yaşı 7-8 yaştır. Bireysel sporlara (yüzme, tenis, cimnastik vb.) başlama yaşı 4-5 yaştır. Çocuğun vücut tipi ne olursa olsun yapması gereken iki temel branş; cimnastik ve atletizmdir. Bu iki spor dalı da çocuklarda; esneklik, dayanıklılık ve koordinasyonun artmasına yardımcı olur.

8-9 yaşından itibaren çocuklar vücut proporsiyonuna göre (Örnek: bacak boyu uzun-kısa, kollar uzun-kısa ya da üst vücut uzun-kısa gibi) spor branşlarına yönlendirilmelidir.

Çocuğu vücut tipine göre spora yönlendirdikten sonra, spora kabiliyeti olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Konusunda uzman kişilerin veliye bir ay içerisinde (yaklaşık 12 saatlik antrenman sonrasında) olumlu veya olumsuz geribildirimde bulunması doğru olur. Antrenör, veliye çocuğun o branşa kabiliyeti olup olmadığını söyleyebilir, ancak kesinlikle başarılı olup olamayacağını söylemesi mümkün değildir. Çünkü bir çocuğun o spor dalında profesyonel bir sporcu olup olamayacağını anlamak 1 aylık gözlemle mümkün değildir. Bir çocuğun profesyönel olarak sporcu olabileceğini söylemek için, o çocuğun 15 yaşlarında olması, uzun yıllardır spor yapması, bir spor kulübünün alt yapısında oynaması ve aynı zamanda kendi branşında milli takım seviyesinde kabiliyet göstermesi ile mümkündür.

Çocuğu spora başlatmadan önce sağlık kontrolünden geçirmek gerekli mi?

Çocuk performans sporcusu adayı ise (bir spor kulübünün alt yapısına girecekse) tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alınması gerekir. Sağlık ocaklarında yapılan kısmi muayeneler çocuktaki olası bir rahatsızlığı teşhis etmek için yeterli değildir. (Örnek: kalp rahatsızlığı gibi)

Etiketler:

ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

İLGİLİ YAZILAR