Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Çocuklarda iştahsızlık


Birçok anne ve baba çocuklarının iştahsız olduğundan‚ iyi beslenmediklerinden‚ yemek seçtiklerinden‚ fazla yemek yemediklerinden yakınırlar. İştahsızlık çocuklarda belirli bir dönem çok sık rastlanan şikâyetlerden bir tanesidir.

Çocukların iştahsız olmasının bir çok sebebi olabilir. Bu nedenleri tespit ederek‚ çocuğunuzun iştahsızlık sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

Çocuklarda özellikle 0-2 yaş aralığında iştahsızlık nedeni tespit edilmelidir. Bu dönemde, çocuklarda protein, karbonhidrat, yağ gibi vücudun gelişiminde etkili olan besin değerlerinin eksik olması çocuğun ileriki yaşamını etkiler. İştahsız bir çocuk gelişimi için gerekli olan vitaminleri alamaması durumumda yaşıtlarına göre gelişiminde geride kalabilir. Yeterince beslenemediği için‚ vücudu dirençsiz olacaktır. Bu sebepten dolayı çocuğunuz çok sık hastalanabilir.

Çocuğunuzun kilosu yaşına, boyuna göre normalse endişe etmenize gerek yoktur. Ancak yaşıtlarından geride gelmesi‚ gelişimi tam tamamlayamaması durumunda çocuğunuzu mutlaka bir doktora  götürmelisiniz. İştahsızlığın nedenlerini  şu şekilde sıralayabiliriz.

Yemek seçen çocuklar
Çocukluk döneminde çocuklara genelde sağlıklı olan ürünler cazip gelmez. Bu dönemde çocuklarınızın birçok yemeği yemek istemediğini veya çok zorla yediğini gözlemlersiniz. Çocuklar bazı yemekleri‚  tatlar‚ kokuları veya görüntüleri yüzünden yemek istemezler. Bu gibi durumlarda çocuklarınızın sevmediği yemekleri değişik şekiller vererek ya da sevdikleri tatlarla karıştırarak vermeyi deneyebilirsiniz.

Hareketli çocuklar
Çocukların iştahsız olmalarının yanında çok hareketli olmaları da onların zayıf olmalarına neden olan etkenlerdir. Örneğin; çocuğunuz yaşına uygun yemek yemektedir. Fakat çok hareketli olduğu için yediği yemeği yaktığı için kilo alması diğer çocuklara nazaran daha yavaş olacaktır. Bu gibi durumlarda çocuğunuzun kilosu yaşına göre uygunsa endişe etmenize gerek yoktur. Bu çocuklar yemek esnasından sofradan kalkıp koşup, oynamak isteyebilir bu durumlarda gerekli olan disiplini göstererek böyle bir davranış içerisinde olmalarını engelleyebilirsiniz.
 
Yemek yemekten korkan çocuklar
Yemek yemeyi sevmeyen, yemek yemekten kaçan, yememek için ağzını açmayan, ağlayan çocuklar genelde bu grupta olan çocuklardır. Bu tür çocuklara sempatik bir şekilde yaklaşarak yemek yedirilmelidir. Çünkü sizin ters davranmanız durumunda yemek onun için daha çok bir kâbusa dönüşebilir. Bu sebeple eğer bu tür çocuğa sahipseniz çocuğunuzu oyun oynatarak ilgisini farklı konulara çekerek yemek yedirmeye çalışmalısınız.
 
Hastalığa bağlı iştahsızlık
Çocuklar hasta oldukları zaman huysuz olurlar bu sebeple yemek yemek istemezler. Hastayken yemek yemek istememeleri oldukça normaldir bu durum bazen biz büyüklerde bile geçerlidir. Bu gibi iştahsızlık durumunda çocuklarınızı zorlamamalısınız. Hastayken zorla yediği bir yemeği daha sonra kötü hatırlayarak o yemekten soğumasına neden olabilirsiniz. Zorlamadan onu ikna ederek yemek yiyerek iyileşebileceğini‚ yemek yemeden ilaç içemeyeceğini söyleyerek ikna edebilirsiniz.

ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

İLGİLİ YAZILAR