Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Çocuklarda boğaz enfeksiyonları


Boğaz enfeksiyonlarına çok çeşitli virüsler ve bakteriler neden olur. Hasta bir kişi soluma, hapşırma, öksürme gibi durumlarda mikrobik damlacıklar şeklinde su buharı bırakır. Enfeksiyona neden olan virus ve bakteriler bu damlacıklar içerisindedir ve ortamda saatlerce yaşayabilir. Daha sonra bu damlacıkları soluyan bir çocuğun hastalığa yakalanma olasılığı oldukça yüksektir.

Boğaz enfeksiyonları için bir diğer önemli bulaşma yolu da hasta kişilerin mikrop içeren salgıları ile temas etmektir. 

Genel olarak bilinenin aksine soğuk hava boğaz enfeksiyonlarına neden olmamaktadır. Kış aylarında boğaz enfeksiyonlarının daha sık görülmesinin sebebi, çocukların açık havada değil, daha çok ev, okul, toplu taşıma araçları gibi kapalı ortamlarda bulunmasıdır.

Boğaz enfeksiyonu en çok bulaşan hastalıklar arasındadır. Bu nedenle kış aylarında çocuklarda boğaz enfeksiyonları çok daha sık görülür. Dolayısı ile yuva veya okula giden bir çocuk için yıl boyunca 8-10 kez hasta olması doğal karşılanmalıdır.

Boğaz enfeksiyonları beta mikrobu tarafından gelişmişse ve tedavi edilmezse çocuklarda romatizmal ateş hastalığına yol açabilir. Bu hastalık da eklem, kalp kası ve böbrekleri etkileyerek çok ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.

Bir çocuğu boğaz enfeksiyonlarından tümü ile korumak ancak hava geçirmez bir odaya kapatıp insanlar ile temas etmesini engelleyerek mümkün olabilir. Böyle bir durum mümkün olmadığından, özelikle yuva, okul gibi çok sayıda çocuğun bir arada olduğu ortamlarda‚ soğuk günlerde dahi odalar sık sık havalandırılarak, eller düzenli olarak yıkanarak birbirlerine bulaştırma riski azaltılabilir.

İLGİLİ YAZILAR