Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Hamilelik döneminde D vitamini eksikliğine dikkat!


Neden D vitamini?

Hamilelik döneminden itibaren D vitamini hem sizin, hem de bebeğinizin sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. Bebeğinizin, doğum sonrasında raşitizm ya da osteomalasi (kemiklerin yumuşaması) gibi kemik hastalıklarını yaşamaması için D vitamini yönünden zengin besinleri tüketmeli ve D vitamini takviyeli vitaminler kullanmalısınız.

Hamileliğiniz boyunca D vitamini takviyesi almanız; yorgunluk, bitkinlik, diş kırılmaları, sırt, kas ve eklem ağrılarını yaşamanızı da minimuma indirecek ve gebeliğinizin rahat geçmesini sağlayacaktır.


Güneş en yakın dostumuz!

D vitamini almamızı sağlayan en önemli kaynak Güneş’tir. Güneşli havalarda yarım saat dışarda yürümeniz D vitamini almanıza yardımcı olacaktır. Ancak, açık havada yürüyüş yaparken; kıyafetleriniz güneş ışığının cildinize değmesine engel olacağı için, mümkün miktarda elleriniz, kollarınız ve yüzünüzün açıkta olmasına ve güneşin cildinize nüfuz etmesine olanak sağlamanız önemlidir.

Özellikle sıcak yaz günlerinde, güneşin zararlı etkilerine maruz kalmamak için; gündüz 10:00-12:00 saatleri arasında ve saat 15:00’ten sonra dışarıya çıkmanızda fayda var.

Güneş kremi cildinizde D vitamini oluşumunu engellediği için, güneşe çıktıktan 15-20 dakika sonra, yani cildiniz güneş ışıklarını yeterli oranda emdikten sonra, güneş kremi sürmelisiniz. Aksi takdirde, güneşin altında vakit geçirmenizin faydası olmayacaktır.

Ayrıca dikkat etmeniz gereken bir nokta da; camın arkasından alınan güneş ışığının, D vitamini oluşumuna hiçbir faydası sağlamamasıdır. Bu nedenle, güneş ışığının direkt olarak cilde teması önemlidir. Bir diğer doğru bilinen yanlışta; fazla güneşte kalınca, D vitamininin de fazla alınmasına olan inançtır. Ancak bu doğru değildir, vücut sadece yeter miktarda D vitaminini depolar.  


ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

İLGİLİ YAZILAR