Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Çocuğumla oyun oynarken nasıl davranmalıyım?


Oyun oynamanın çocuğunuz gelişimi üzerinde olumlu etkileri vardır. Oyun oynamak, çocuğunuza kim olduğunu, yapabileceklerini ve etrafındaki dünya ile nasıl etkileşime geçeceğini öğrenmesi için çok faydalıdır. Bu yüzden anne ve babaların çocuklarıyla oyun oynaması çok önemlidir.
 
  • Oyun oynayarak, çocuğunuzun problemlerini çözmesine ve hayal dünyasını geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Yetişkinlerle oyun oynanması, çocuğunuzun duygularını ve ihtiyaçlarını anlatabilmesine yardımcı olacak kelime haznesinin gelişmesini sağlar.
  • Oyun oynarken, sıra beklemeyi ve paylaşmayı öğreterek çocuğunuzun sosyal becerilerini artırabilirsiniz.
  • Oyun oynarken çocuğunuz teşvik ederek ve başardığında överek özgüveninin artmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Oyun oynamak çocuğunuzla iletişiminizi güçlendirebilirsiniz.
  • Araştırmalar, küçükken hayal gücüne dayalı oyunlar oynayan çocukların ileride daha yaratıcı olduklarını ve daha az davranış problemi sergilediklerini göstermiştir. 
      ANNE-BABALAR OYUN OYNARKEN NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

Çocuğunuzun lider olmasını sağlayın
Çocuğunuzla oyun oynamanın ilk adımlarından biri, kendi fikirleriniz uygulamak yerine çocuğunuzun kurallarına uymalısınız. Çocuğunuzu oyun kurmaya teşvik etmeli, liderliğini ve hayal gücünü takip etmelisiniz. Oyun sırasında çocuğunuza komut vererek oyunu organize etmeye çalışmamalısınız. Onun yerine, çocuğunuzun hareketlerini taklit edin ve onun size söylediklerini yapın.

Bırakın çocuğunuz oyunun hızını belirlesin
Çocuklar oyun oynarken aynı aktiviteyi tekrar tekrar yaparlar. Çünkü bir şeyi başarmak için aynı şeyi çok kez tekrarlama ihtiyacı hissederler. Eğer çocuğunuzu henüz hazır olmadığı yeni bir şeyi denemeye iterseniz kendisini yetersiz hissedebilir veya sizinle oynamaktan vazgeçebilir. Bu nedenle, oyun  hızınızı çocuğunuzun temposuna uydurduğunuzdan emin olmanız gerekir. Oyunun temposunu ona uydurmak çocuğunuzun dikkat süresini genişletir.

İpuçlarını takip edin
Çocuğunuzla oynarken size verdiği ipuçlarını takip etmeye çalışın. Eğer sizin önerdiğiniz oyunla ilgilenmiyorsa, onun yapmak istediği aktiviteye geçmelisiniz.

Rekabete girmeyin
Pek çok anne baba farkında olmadan çocuklarıyla rekabet eder. Çocuğu ile birlikte oyun oynarken, kendilerine düşen kısmı o kadar iyi yaparlar ki çocuğun kendini yeterli hissetmesini engellerler. Oyun zamanında bırakın kontrolü çocuğunuz ele alsın.

Yaratıcılığını övün
Çocuğunuzla oyun oynarken yaptığı anlamsızlıkları, oyun esnasında kural değiştirmeleri kabul edin, onun yanlışlarını düzeltmeyin. Önemli olan çocuğunuzun oyundaki yaratıcılığıdır. Oyun oynarken çocuğunuzun düşüncelerini ve davranışlarını övmenin yollarını bulmaya çalışın.

ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

İLGİLİ YAZILAR