Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Üçlü tarama test nedir?


Üçlü tarama testi, hamileliğin 16 -20. haftaları arasında yapılır. Üçlü tarama testinde adından da anlaşıldığı üzere anne adayından alınan kan örneğinde 3 değişik maddenin incelemesi yapılır. Bunlar,  gelişmekte olan fetusun ve plasentanın ürettiği alfafetoprotein (AFP), koryonik gonadotropin (HCG) ve östriol (E3) dür. Beraberinde anne adayının yaşı, gebelik haftası ve kilosuna ait bilgiler de bilgisayara aktarılarak down sendromu risk olasılığı hesaplanır.
 
Üçlü tarama testinin uygulanmasındaki amaç; bebeğe ait özellikle Tizomi 21 (Down sendromu), Trizomi 18 (Edwards Sendromu) gibi kromozom bozuklukları ile birlikte "Nöral tüp defektleri" adı verilen bir takım anomalilerin taranmasıdır. Bu, sadece bir tarama testidir. İkili veya üçlü testte sorun çıkması, mutlaka down sendromu olduğu anlamına gelmez. Bunun arkasından amniyosentez yapılsa bile çoğu zaman bir down sendromu durumu çıkmaz. Sadece risk en aza indirilir ve şüphe giderilir. Üçlü test her anne adayına yapılmalıdır. İkiz hamileliklerde de uygulanır. 3 veya daha fazla bebek var ise testin yapılması tavsiye edilmez. Üçlü tarama testinin sonuçları bu durumda yanıltıcı çıkabilir.
 
Üçlü tarama testi ile down sendromlu bebek taşıyan gebeliklerin tamamı belirlenemez ancak %70 kadarı belirlenebilir. Down sendromlu bebek taşıyan hamileliklerin yaklaşık üçte birinde üçlü test sonucu yüksek riskli olarak gelmez, normal gelir. Bu tespit etme başarısı düşüklüğü nedeniyle üçlü testin tek başına kullanılması tavsiye edilmez. Üçlü test ile ilgili en önemli nokta, yapılan testin tanı koyduran bir test olmadığıdır. Sadece yüksek risk taşıyan ve kesin tanı koyduracak ileri testlerin yapılmasına gerek olan bireyleri belirlemeye yarayan bir tarama testi olduğudur.

ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

İLGİLİ YAZILAR