Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Gaz problemleri için öneriler


Bebeğiniz bir günde 3 saatten, haftada 3 günden fazla sürekli ağlıyorsa ve ağrısının tıbbi bir açıklaması yoksa, bunun nedeni gaz problemidir.

Bebeklerde açlık ve ağrıya bağlı olmayan ağlama nöbetlerine kolik denir. Kolik bebeklerde genel olarak, 3. hafta – 4. ay arasında görülür. Koliğin nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Ağlama nöbetleri 1-2 saat devam eder ve bebeğiniz aralıksız teselli edilemeyecek şekilde ağlar. Gaz sancısı sırasında vücudu gerginleşir, sırtını geriye doğru büker, yüzü kızarır, el ve ayaklarında hafif morarmalar olabilir.

Kolik ne kadar devam eder?
Genellikle 2-4. haftalar arasında kolik belirtileri ortaya çıkar. Bebeğinizin ağlamaları 6-8. haftalar arasında şiddetlenir, 2. veya 3. aydan sonra azalmaya başlar ve 4. aydan itibaren düzelir.

Emziren anne hangi gıdalardan kaçınmalı?
Emziren anneler
lahana, karnabahar, brüksel lahanası, brokoli, kuru baklagiller, inek sütü ve süt ürünleri, soğan, sarımsak, baharatlı gıdalar, kahve, çay, kola, çikolata, kuruyemiş gibi besinler tüketmeyerek bebeğin rahatlayıp rahatlamadığını gözlemleyebilir.

Bebeğinize nasıl yardım edebilirsiniz?
  • Bebeğinizi rahat ettirmeniz önemlidir, ağladığı zaman bebeğinizi kucağınıza alın ve onunla konuşarak veya şarkılar söyleyerek sakinleştirmeye çalışın. İlk 4 ayda bebeğiniz kucağa alışacak diye endişe duymayın.
  • Sallanan bir koltukta bebeğinize sarılabilir, onu beşiğinde sallayabilir veya sallanan ana kucağına koyabilirsiniz.
  • Sırtına masaj yapabilirsiniz. Kanguruya, ana kucağına veya pusetine koyarak yürüyüşe çıkabilirsiniz. Temiz hava ve ritmik hareketler bebeğinizin sakinleşmesine ve uykuya dalmasına yardımcı olacaktır.
  • Beslenme sonrasında bebeğinizin bir süre sessiz ve hareketsiz kalmasına özen gösteriniz. Rezene, papatya gibi çaylar gaz sancısını hafifleten ve bebeği rahatlatan bitki özleridir. Doktorunuza danışarak bu çayları deneyebilirsiniz.
  • Birkaç hafta erken doğan prematüre bebeklerin sakinleştirilmesi daha zordur. Eğer hiçbir şey işe yaramıyorsa doğal olarak endişelenmeye başlarsınız. Eğer kendinizi gergin hissetmeye başladıysanız mola vermeniz önemlidir. Kendi sağlığınıza da dikkat etmelisiniz.
  • Kolikli bir bebeğin bakımını iki kişinin üstlenmesi sizin de arada mola vererek dinlenmenizi sağlayacaktır.  Eşiniz veya güvendiğiniz bir kişiden bebeğinize bakmasını isteyebilirsiniz. Siz de bu arada sakin bir odada dinlenebilir veya dışarı çıkıp temiz hava alarak enerji toplayabilirsiniz.

ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

İLGİLİ YAZILAR