Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Bebekler konuşmaya ne zaman başlar?


Bebeklerde konuşma bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bebeğim konuşmuyor diye telaşa kapılmamanız gerekir. Bebekler genellikle 7 ile 10. aylarda 2 heceli, kısa ve tekrar eden kelimeleri. Örneğin; mama, dede, baba, cici, anne gibi söylemeye başlarlar. Anne babalar genellikle ilk önce anne mi yoksa baba mı diyecek heyecanını yaşarlar.


Bebekler ilk konuşmaya başladıklarında  a, b, m, d, y harflerini daha kolay söylerler. Bu nedenle ‘baba’ demek ‘anne’ demekten daha kolaydır. Bebeklerin en zor söylediği harfler k, t, r dir. 

12. ayını doldurmuş bir bebek, bu nedir?, bu kimdir? Sorularına düzgün ve anlaşılır cevaplar verebilir.

15. ayından sonra karşılıklı sohbetler yapmaya başlamıştır ve taklit yeteneğini daha çok gelişmiştir.Etrafındaki tüm sesleri taklit edebilir.

17. - 18. ayında bebek artık şarkı bile söylemeye başlamıştır. Hareketlerine sesler ekleyebilir. 

18-24 aylık bebekler 25- 30 kelime söyleyebilir. Kendi ebeveynleri onların sohbetlerinin en az yüzde seksenini anlar. Kendini ailesine çok iyi tanıtmıştır.

24 aylık; yani 2 yaşındaki çocuk kelime hazinesini geliştirmiştir. 50 ile 100 kelime kullanabilir.

36. ayını bitirmiş bir çocuk en azından üç yüz ile dört yüz kelime kullanır. Konuşmaları dışarıdan insanlar tarafından anlaşılır. Düzgün cümleler kurar.

Bu aşamaya kadar ki gelişimlerini doğal olarak tamamladıysa çocuğunuzun bundan sonraki gelişimleri de normal devam edecektir. Her çocuğun gelişim düzeyi birbirinden farklıdır. Bazen kardeş olan çocuklar bile gelişim farklılıkları sergileyebilir. 9-10 aylıkken kelimeleri düzgün çıkarabilen çocuğun kardeşi ilk düzgün kelimesini 18 aylıkken söyleyebilir.

ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

İLGİLİ YAZILAR