Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Bebek 4-6 ay arasında neler yiyebilir?


Bebeklerin beslenmesinde 4 ile- 6. ay arası oldukça önemli bir yer tutar. Günümüzde, bebeğini katı gıdalarla beslemeye hazırlanan bir annenin etrafından aldığı mesajlar çok çeşitli ve kafa karıştırıcı olabilir. Böyle bir durumda‚ “Bebeğim katı gıdaya hazır mı?” sorusunun en doğru cevabını bebeğiniz size kendisi verecektir. Çünkü katı gıdaya başlama sürecinde en başlıca faktör bebeğinizin bireysel gelişimidir.

İlk 4-6 ay anne sütü ve biberon maması ile beslenen bebekler bu dönemden sonra sağlık bir şekilde gelişimlerine devam edebilmeleri için ek besinlere de ihtiyaç duyarlar. Ek gıdalara başlama zamanı 4. aydan önce olmamalı ancak 6. aydan sonraya da bırakılmamalıdır.
 
Ek gıdalara geçiş dönemi yavaş ilerleyen bir süreçtir. 4. ayını tamamlayan bebekler daha çabuk acıkmaya başlarlar ve anne sütü veya biberon maması aldıktan sonra halen aç olduklarını size bir şekilde hissettirirler. Bu bebeğinizin ek besinlere hazır olduğunun göstergesidir. Bu aylardan sonra bebeğinizin sindirim sistemi ve böbrekleri çeşitli besinleri sindirecek ve atıkları vücuttan uzaklaştırabilecek olgunluğa ulaşmıştır.Bebeğinizin katı gıdalara adım atmaya hazır olduğuna karar verebilmek için aşağıdaki ipuçlarını araştırabilir veya doktorunuza sorabilirsiniz.
 
  • Bebeğiniz başını dik tutabilmektedir. Süzülmüş bebek mamaları bile‚ bebek destekle otururken başını dik tutabilir hale gelene kadar verilmemelidir. Daha koyu gıdalar için ise‚ bebeğiniz yardımsız oturabilene kadar beklenmelidir.
  • Dil itme refleksi kaybolmuştur. Refleks bebeklerin yabancı cisimleri ağızlarından atmalarını sağlar. Bu bebeğinizin nefes borusuna yabancı cisimlerin kaçmaması için doğuştan gelen bir reflekstir. 
  • Bebeğinizin katı gıdalara hazır olup olmadığını şöyle test edebilirsiniz. Anne sütü ile sulandırılmış bir parça bebek pirinci gevreğini kaşığın ucuyla veya parmağınızla bebeğinizin ağzına koyun. Eğer gıdayı dili ile birlikte geri çıkartıyorsa ve bu tekrarlanıyorsa refleks hali mevcuttur ve bebeğiniz kaşıkla beslenmeye hazır değildir.
  • Bebeğiniz eğer sofrada bulunan yiyeceklere uzanmaya, çatalınızı elinizden almaya çalışıyorsa ve aldığınız her lokma ile ilgilenip heyecanlanıyorsa bu onun erişkin gıdaları için istekli olduğunu gösterir.
Bebeğinize ilk vereceğiniz gıdanın onun tarafından kabul edilmesini kolaylaştırmak istiyorsanız bu ilk adımı o açken atmanızı öneririz.

Ek gıdalara geçiş sürecinde başlangıç olarak pirinçli bir mama başlanmalıdır. Bu süreçte hazır pirinçli mama alabilir veya kendiniz evde kullandığınız biberon maması ile muhallebi yapabilirsiniz. 

Pirinçli mamasından sonra bebeğinize sebze çorbası vermeye başlayabilirsiniz. Hazırladığınız sebze çorbasına yaklaşık 1 hafta sonra kabak, taze fasulye, bezelye ve enginar ilavesine başlayabilirsiniz. Yerelması, kereviz gibi gıdaları fazla nitrat içerikleri sebebiyle bu aylarda kullanmamanızı öneririz.

Genelde ara öğünlerde tercih edilen meyve suyu ve meyve püresi de bu aylarda vermeye başlayacağınız ek gıdalardandır. Meyveleri cam rendede rendeleyerek ve ince bir tülbentten geçirerek suyunu bebeğe vermelisiniz. İlk olarak elma veya havuç sularını verebilirsiniz. Portakal ve kivi alerji yapabileceği için kontrollü bir şekilde vermenizi tavsiye ederiz. Sebze ve meyve kullanımınızda aldığınız sebze ve meyvelerin organik tarımla yetiştirilmiş olması önemli bir detaydır.

Bu gıdalardan sonra bebeğinize yoğurt vermeye başlayabilirsiniz. Bebeğiniz için evde yaptığınız yoğurdu kullanmanız en sağlıklısı olacaktır. Katı gıdalara geçmeden önce‚ çocuk doktorunuzla konuşarak hangi katı gıdaya‚ hangi sırayla başlamanız gerektiği konusunda destek alabilirsiniz.

ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

İLGİLİ YAZILAR