Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Bebeğe 3-6 ay arasında hangi aşılar yaptırılmalı?


Bebek dördüncü ayına geldiğinde, karma aşı ile rota virüs aşısı tekrarlanır. Yani ikinci ayda bacaktan yapılan difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci ve menenjit içeren beşli karma aşı ile ağızdan yapılan rota virüs aşısı yeniden yapılır. Beşinci ayına geldiğinde bebeğe tek bir aşı yapılır, o da zatürree aşısıdır.

Altıncı  ayda ise Hepatit B ile karma aşı yeniden yapılır. Yanı bebek altıncı aya kadar Hepatit B aşısı üç kez tekrarlanmış olur. Bebeğiniz 6 aylık olduğunda üç kez karma aşısı, iki kez rota virüsü aşısı, bir kez verem aşısı, iki kez zatürree aşısı yapılmış olur. 

Beşli Karma Aşılar
Karma aşı deyince difteri, tetanoz, çocuk felci, boğmaca ve hemofilus influenza aşıları kastedilmektedir. Bu beş hastalığa karşı geliştirilen karma aşı, bebeklere 2., 4., 6. ve 18. aylarında uygulanmaktadır. 

Difteri
Difteri aşısı toksoid aşı olarak adlandırılan inaktive yani ölü toksin aşısıdır. Difteriye neden olan bakteri, solunum yolları, sinir sistemi ve kalbi etkileyen ciddi bir hastalıktır. Sinir sistemi ve kalbi etkileyen toksinleri üreten bir bakteriden kaynaklanır. Bu nedenle kalp krizi ve felç gibi sonuçları olabilir. Difteri aşısı kas içine uygulanır. Bebeklere  2., 4. ve 6. aylarda veya 2., 3. ve 4. aylarda 3 doz ve 18. ayda tekrar doz olmak üzere toplam dört doz olarak önerilir. Bu aşının güçlendirme dozunun okul öncesi dönemde 4-6 yaşlarda uygulanması gerekmektedir.

Boğmaca
Bakterilerin yol açtığı diğer bir ciddi hastalıktır. Özellikle bir yaşın altı bebekler için tehlikelidir. En önemli belirtisi güçten düşürücü ve ızdırap verici bir öksürüktür. Boğmaca aşısı innaktive ölü bir aşıdır. İnaktive aşılar canlı değildir ve aşının içerisinde verilen mikroorganizma vücutta çoğalmaz. Bu nedenle inaktive aşıların yeterli düzeyde koruma sağlayabilmesi için birden fazla dozda uygulanması ve belli aralıklarla tekrar dozlarının uygulanması gerekmektedir.

Tetanoz
Tetanoz, clostridium tetani adı verilen bir bakterinin vücuda girmesiyle oluşan bir enfeksiyondur. Özellikle paslı metal, kirli toprak ile olan yaralanmalarda gelişen ve sinir sistemini etkileyerek kas kasılmalarına sebep olan bir toksinden kaynaklanır.

Poliyomiyelit (Çocuk felci)
Çocuk felci diğer adıyla poliomyelit,  özellikle omurilikteki kasların kasılmasını başlatan sinir hücrelerine zarar veren polia adlı  virüsün yolaçtığı bulaşıcı enfeksiyondur.Aşı uygulaması sayesinde dünyadan yok edilmesi planlanan ikinci hastalıktır.  Aşının sık görülen bir yan etkisi yoktur. Aşıdan sonra bir saat boyunca ağızdan bir şey verilmemesi gerekir.  

Hib veya menenjit 
Menenjit sakatlık, zeka özürü, sağırlık ve körlük gibi birçok probleme hatta iyi tedavi edilmezse ölüme bile yol açabilecek bir hastalıktır.Hib aşısı halk arasında menenjit aşısı diye bilinir. 2-6 ay arası görülen menenjitlerin büyük çoğunluğunda sebep Hib’dir. 
 
AŞI TAKVİMİ 
YAŞ  AŞI 
Doğduğunda Hepatit B Aşısı
1. Ay Hepatit B Aşısı
2. Ay DTPa - Polyo - Menenjit
3. Ay Tüberküloz Aşısı
4. Ay DTPa - Polyo - Menenjit
6. Ay DTPa - Polyo – Menenjit - Hepatit B Aşısı
12. Ay Suçiçeği, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak Aşısı
18. Ay DTPa - Polyo – Menenjit
24. Ay Hepatit A Aşısı veya Kombine Hepatit A&B Aşısı
30. Ay Hepatit A Aşısı
4-6 Yaş DTPa - Polyo - Menenjit ve Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak Aşısı

ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

İLGİLİ YAZILAR