Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Bebekler ne zaman diş çıkarmaya başlar?


Bebeklerin diş çıkarması genelde 6 - 7. aylarda başlar. Ancak bu bir kural değildir ve bebekten bebeğe de değişiklik gösterebilir. Diş çıkarma kalıtsal özelliklere de bağlıdır.

Bebeklerin büyük çoğunluğunda öncelikle ön dişler çıkar. Bebekler ilk yıllarını tamamladıklarında ağızlarında genelde 8 süt dişi olur. Üç yılın sonunda ise 16-20 dişi olması normaldir. Dişlerin geç çıkması veya eksik gelişmesi kalıtsal özelliklere bağlı olabileceği gibi Raşitizm (D Vitamini eksikliği) nedeni de olabilir. Bu nedenle doktor takibi çok önemlidir. 
  Bebeklerin diş çıkarma belirtileri nelerdir?
Bebeklerin diş çıkarma zamanı farklılık gösterebileceği gibi‚ yaşayacağı sorunlar da farklılık gösterebilir. Bazı bebekler hiç bir sıkıntı yaşamazken‚ bazıları aylar boyunca sıkıntı yaşayabilir.

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri genellikle diş çıkmadan 2-3 ay öncesinde kendini gösterebilir. İlk çıkan dişlerde ve azı dişlerinde bu belirtilere daha sık rastlanabilir.

Diş çıkarken‚ ağrı ve buna bağlı bebekte huzursuzluk görülebilir. Bebeğin ağzı sulanmaya ve fazla tükürük üretmeye başlayabilir. Salya miktarındaki artış‚ yanaklarda ve çene bölgesinde kızarıklık ve tahrişe sebep olabilir. Kızarıklığı azaltmak için ıslanan bölgeyi kuru tutmaya özen göstermeli‚ nemlendirici bebek losyonları sürülmelidir. Aynı zamanda‚ aşırı tükürük salgılanmasından dolayı öksürük oluşabilir.

Bebek dişlerinden dolayı yaşayacağı ağrı nedeniyle iştahsızlık yaşayabilir. Diş etleri kaşındığı için bebeğiniz eline geçirdiği herşeyi bu dönemde ağzına alma eğilimi gösterebilir.

Ayrıca‚ diş çıkarken bazen çıktığı bölgede çok hafif kanama da yapabilir. Bu kanama, mavimsi bir leke olarak görülebilir ve buna hematom denir. Ancak‚ bu önemli bir durum değildir ve kendiliğinden zamanla geçer. Soğuk kompres acıyı azaltıp iyileşmeyi hızlandırabilir.

Bebeğiniz özellikle azı dişlerini çıkarırken sık sık kulaklarını çekiştirebilir. Kulak ve yanak bölgesine yapacağınız hafif masajlar rahatlamasına yardımcı olacaktır. Ayrıca bebeğiniz gece de diş çıkarmaya devam edeceği için uyku düzensizliği de yaşayabilir.

Zaman zaman bebeğinizde diş çıkarırken ateşinde yükselme ya da ishal de gözükebilir. Ancak bu belirtiler diş çıkarma belirtisi de olmayabilir. Böyle bir durum yaşadığınızda doktorunuzla temasa geçmeniz gerekir.

ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

İLGİLİ YAZILAR