Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Bazı çocuklar neden daha geç yürür?


Bazı bebekler birinci yaşında yürürken bazıları ise onbeş, onaltı aylıkken yürümeye başlar. Onsekizinci ayına giren bir çocuk yürümeye başlamadıysa, hatta emeklemiyor, yatar pozisyondayken bacaklarıyla tekme hareketleri yapmıyor veya bir eşyaya tutunup ayağa kalmaya çalışmıyorsa, mutlaka çocuğu bir nörolog ile görüştürmek ve nörolojik tetkikleri yaptırmak gerekir.
 
Yürümeye geç başlamanın başlıca nedenleri;

Emekleme
Bebekler emekleme konusunda çok başarılı ise daha geç yürüyebilirler. Çünkü istedikleri yere emekleyerek ulaşabildiklerinin farkındadırlar ve bu nedenle yürümek yerine emeklemeyi tercih ederler.
 
Fazla kilo
Bebekler yaşı ve boyuna göre daha fazla kiloya sahiplerse yürümekte zorlanır ve yürümek istemezler. Bu nedenle beslenme ve fiziksel gelişim konusunda çocuk doktoru ile sürekli bağlantı halinde olmalı, bebeği gereğinden fazla beslememeli ve yemesi için zorlanmamalıdır. Aşırı kilonun birçok sağlık problemine yol açabileceği unutulmamalıdır.
 
Anne-baba tutumu
Anne babanının aşırı korumacı olması durumunda ya da çocuklarının düşüp yaralanmalarından korktukları için çocuklarını yere bırakmaz ve hep kucaklarında taşıyabilirler. Bu davranış bebeğin sadece yürümesinin gecikmesine değil, diğer fiziksel ve ruhsal gelişim alanlarında da gecikmelere neden olur.
 
Motivasyon eksikliği
Yürümeye fırsatı olmadan her isteği önüne getirilen çocuklar yürüme ihtiyacı da duymayacaklardır. Çocukların becerilerini geliştirebilmesi ve bir şeyleri yapabilmesi için fırsat verilmesi gerekir.
 
Tıbbi sorunlar
Bebeklerin gelişimini etkileyen faktörlerden biri de doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası oluşabilecek tıbbi sorunlardır. Bazı hastalıklar, örneğin metabolik hastalıklar, kas hastalıkları, beyin felci, enfeksiyon, prematüre doğum gibi sorunlar bebeğin  kaba motor gelişimini değil, diğer gelişim alanlarını da etkileyebilir.

ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

İLGİLİ YAZILAR