Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Sık görülen bebek hastalıkları nelerdir?



Bebek iki haftalık olana kadar yenidoğan bebek olarak adlandırılır. Yenidoğan bebekler ise anne rahminde hastalıklara ve birçok şeye karşı güvenli bir ortamda yaşarken, doğdukları andan itibaren korunmasız ve savunmasız olurlar. İlk yılda bağışıklık sistemi kuvvetlenirken pekçok hastalıklar karşılaşabilirler.

Hastalıklara karşı oldukça korumasız olan bebeklerin en sık karşılaştıkları sorunlar ve hastalıklar şöyledir;

Kafa derisi kabuklanması ( Konak )
Bebeklerde sıkça görülen sorunlardan biri kafa derisi kabuklanmasıdır. Kuru beyaz ya da sarı pullar kafa derisi üzerinde bir kabuk oluşturur. Bu durma konak denir. Genellikle pH değeri ayarlı bebek şampuanları kullanmak konak oluşumunu azaltır. Bununla birlikte bebeği yıkamadan yarım saat önce, başını zeytinyağı ile ovarak pulların yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Sonrasında, yumuşak kıllı fırçayla başını tarayarak konağın dökülmesine yardımcı olabilirsiniz.

Pamukçuk
Bebeklerin ağzında beyaz bir tabaka oluşumu şeklinde kendini gösteren hastalığa pamukçuk denir. Pamukçuk genelde yenidoğan bebeklerde görülür, ancak bir yaşına kadar olan çocuklarda da sık karşılaşılan bir enfeksiyondur. Bu, genellikle erişkinlerde ağız florasında ve vajinal florada bulunan mantardır. Normal doğum sonrası, bu mantar, bebeğin solunum yollarına ve sindirim sistemine geçer. Bulgu ağız içinde, dilde, yanaklarda, yumuşak, sert damakta beyaz lezyonlar şeklindedir. Pamukçuktan şüpheleniliyorsa hemen bir doktora başvurulmalıdır.Bu enfeksiyonun etkisi tehlikeli değildir ancak ağrı oluşturur ve bebeğin beslenmesini aksatabilir.

Sarılık
Sağlıklı, zamanında doğmuş yenidoğan bebeklerin % 60’ında, erken doğan bebeklerin % 80’inde sarılık görülür. Sarılık bilirubin adı verilen, cilde sarı rengi veren bir maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu oluşur. Sarılık önce yüzde başlar, kandaki bilirubin seviyesi artıkça sırayla göğse, karna, kol ve bacaklara doğru ilerler. Ciltteki sarı renk en iyi gün ışığında ya da florasan lamba altında görülür. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk daha bariz bir şekilde tespit edilebilir.

Yenidoğan bebeklerde sarılığın erken tespiti ve takibi oldukça önemlidir. Çünkü, sarılık çoğunlukla kendiliğinden geçse de, bazı durumlarda bilirubin yüksek seviyelere ulaşıp beyin hasarına neden olabilir. Bu nedenle sarılığı olan yenidoğanların özellikle ilk hafta doktor takipleri çok önemlidir.

Soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonu
Bebeklerde özellikle altıncı aydan itibaren, üst solunum yolu hastalıklarına daha sık yakalanırlar. Genelde sanılanın tersine soğukta kalmak ya da üşütmekle olmaz. Boğaz ve burunda gelişen bir enfeksiyondur ve etkeni genelde virüsler olan bulaşıcı bir hastalıktır. Değişik mikroplar, virüsler ve bakteriler bu hastalıklara sebep olurlar. Bu hastalığın belirtileri akan bir burun, hapşırma, burun tıkanıklığı, ateş, halsizlik, iştah kaybı ve kuru bir öksürüktür. 

Kabızlık
Anne sütü ile beslenen bebekler kabızlık çekmedikleri için, bu durum daha çok anne sütüne alternatif gıda ile beslenen bebeklerde görülmektedir. Hastalığın belirtileri, seyrek dışkılama ve sertliğinden dolayı zorlanma, anüs bölgesinde sert dışkı nedeni ile çatlaklar ve kanlı dışkı, karın ağrısı ve huzursuzluktur. Kabızlığın nedeni az çalışan bir sindirim sistemi, çeşitli hastalıklar, yetersiz lifli gıda tüketimi olabilir. Anne sütü ile beslenenlerde pek sık rastlanmamasına rağmen, belirtiler görüldüğünde hemen doktora bildirilmelidir.

İshal
Bebeklerde en sık görülen hastalıklardan biridir. En fazla 6 ay-2 yaş arasındaki bebeklerde görülür. Yenidoğan bebeklerde anne sütüyle beslenmeden dolayı altın sarısı renkte ve günde 7-8 kez dışkılama normal sayılmaktadır. Her bebeğin bağırsak çalışma düzeni farklı olduğu için  gözlemlemek çok önemlidir. Bebeğin dışkısı normalden daha sulu ise ve daha sık ise ishal olmuş demektir. İshalin diğer belirtileri de ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, iştah kaybı ve kilo kaybıdır. Bir veya iki kere sulu dışkı pek önemli değildir. Fakat beraberinde ateş, iştahsız ve kusma görülmesi durumunda bir doktora başvurulmasında fayda vardır.

ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

İLGİLİ YAZILAR