Henüz üye olmadınız mı ?
Üye olmak için tıklayınız

Çocuk Gelişimi

HAFTA HAFTA / AY AY BEBEK GELİŞİMİ
  • Hafta Hafta Hamilelik
  • Ay Ay Bebek Gelişimi

Doğum öncesi bakım nedir?


Doğum öncesi bakım, sağlıklı bir bebeğe sahip olabilmek için anne adayının hamilelik dönemi boyunca kendi sağlığına özen göstermesi demektir. Anne adayının‚ hamileliğin başladığı günden itibaren kendi sağlığını kontrol altında tutması, bebeğin sağlıklı ve mutlu olarak dünyaya gelmesinde büyük rol oynar.
 
Hamilelik döneminde anne adayının ve bebeğin sağlığının en iyi koşullarda korunması gerekir. Bu nedenle; doğum öncesi bakım gerek anne adayı‚ gerekse bebek için çok önemlidir. Doğum öncesi bakımı; anne adayının hamileliği esnasında ortaya çıkabilecek bir hastalığın zamanında teşhis edilmesini amaçlar.
 
Doğum öncesinde‚ anne adayının düzenli olarak bir kadın doğum uzmanına gitmesi hem kendi‚ hem de bebeğin sağlığı açısından önemlidir. Bu süreçte ideal olan, hamile kalmayı planlayan bir kadının daha hamile kalmadan kadın doğum doktoruna başvurması ve tıbbi bir değerlendirmenin yapılmasıdır. Anne adayları‚ bir kadın doktorunu; 0 - 32. haftalar arasında 4 haftada bir, 32-36. haftalar arası 2 haftada bir, 36. haftadan doğuma kadar haftada bir olacak şekilde ziyaret etmelidir. Her muayenede kilo takibi, kan basıncı, karnın büyüme oranına bakılmalıdır. İlave olarak bebek kalp sesleri dinlenmeli, idrarda glikoz ve protein bakılmalıdır. Son bulgular daha öncekilerle karşılaştırıp değerlendirme yapılmalıdır. Böylece hamilelik tüm yönleriyle yakından izlenmiş olur. Hemen her hastanenin doğum kliniğinde doğum öncesi bakım yapılır.
 
Hamilelikte testler mümkün oldukça erken dönemlerde yapılmalı ve 24-36. haftalarda en az bir kere tekrarlanmalıdır. İlk muayenede tam kan sayımı, kan grubu, kan şekeri ölçümleri yapılmalıdır. Bazı yörelerde VDRL ve tüberkülin deri testi, rutin idrar analizi ve idrar kültürü istenmelidir. Normal genetik bozuklukların ve kromozom anomalilerinin taranması amacı ile gebeliğin 16-18. haftaları arasında tüm hamileliklerde üçlü test önerilmektedir. Hamilelik şekeri riski olan hastalar için 24. haftada 50 gr. oral glikoz tolerans testi yapılmalıdır. Hepatit vakaları son yıllarda artış göstermesi sebebiyle HBSAgnin araştırılması yararlıdır.
 
Anne adayının sağlığı bebek için çok önemlidir ve hamilelik boyunca sürekli değerlendirilmelidir.

ziyaretcimiz bu makaleyi faydalı buldu. Siz bu makaleyi faydalı buldunuz mu? Evet Hayır

İLGİLİ YAZILAR